...als een gek!

Twittermenu 13 oktober 2011

Op donderdag 13 oktober j.l. heb ik met anderen in het land
via Twitter 'Coq au vin' gekookt.

http://twitter.com/Johnniekookt

Culinair journalist @MacvanDinther kookte ook mee en schreef meteen
een verslag voor het Volkskrant Magazine - rubriek: 'Iedereen kan koken!'
Zie het artikel uit Volkskrant Magazine




Coq au vin en Roseval-aardappeltjes uit de oven

8 personen

Boodschappenlijstje:
-Olijfolie
-4 uien
-1/2 pond kleine sjalotjes
-1/2 bol knoflook
-1/2 struik bleekselderij
-1 grote winterwortel
-pond champignons
-2 kippenbouillonblokjes
-1 fles rode wijn
-flink glas cognac, brandy of ander spul van 40% om te flamberen
-4 dikke plakken mager spek zonder zwoerd (geen rook/ontbijtspek, dat overheerst teveel!)
-Kip: Bijvoorbeeld 2 grote kippenpoten + 2 kipfilets + 2 kipdijfilets,
maar je kunt ook 6 drumsticks + 2 kipfilets nemen, in elk geval wel iets met botten erbij.
(Mijn kinderen houden van hapklare brokken, daarom neem ik ersteeds kipfilet bij.
Maar je zou ook een hele kip kunnen nemen.)

-Thijm, takjes en losse blaadjes
-peterselie, paar takjes
-2-3 laurierbladeren
-(zee)zout
-zwarte peper
-beetje bloem

Kleine roseval-aardappeltjes, + 1,5-2 ons p.p.

Coq-au-vin-ingredienten

Oeps!! Nog de brandstof en bloem vergeten te fotograferen:

En dan nu aan de slag:

Spekjes bakken

Na een kwartiertje eruit

Kip aanbakken in spekvet

Meer kip erbij

In soeplepel of klein pannetje cognac/brandy beetje verwarmen en in de fik steken

In pan gieten, pan langzaam heen en weer schudden en met lepel omroeren

Kip na even gesudderd te hebben UIT de pan halen.

In spekvet uien bakken

Bleekselderij erbij

Wortel & knoflook erbij, goed roeren en poosje laten pruttelen

In pannetje fles wijn langzaam opwarmen (niet laten koken!)

Bloem over groente strooien

Doorroeren

Beetje bij beetje wijn erbij, goed roeren (mag niet aanbranden)

Bouillonblokjes verkruimelen en erbij doen.
Het moet een lekker lobbige massa worden

Thijm, peterselie en laurier erbij (bouquet garni)

Kip OP de massa leggen, nog niet doorroeren

Deksel op de pan, laag vuur, 10 minuten (vlees moet opwarmen)

Dan alles doorroeren...

...en deksel weer op de pan, op laagste (!) pitje, 30 minuten stoven

Kleine sjalotjes kun je er zo gepeld bij in doen, maar grotere sjalotten (mijn groentenman had geen kleintjes) snij ik doormidden en bak ze even aan in wat olie.
Bij in de pan doen, het geheel nog een kwartiertje laten stoven.

Champignons even heftig in wat olie bakken, dan ook bij in de pan doen
(zo worden ze niet taai).

Vuur uit, zwarte peper erin, eventueel nog wat zout, doorroeren en KLAAR!
Vlak voor opdienen opwarmen en met Roseval-aardappeltjes serveren.

Coq au vin

DIT is mijn Coq au vin!
Jummie!

Roseval

Roseval-aardappeltjes met olijfolie, gehakte ui, knoflook en thijm klaar om in de oven te gaan.
Nog geen zout er in! Dat verbrandt en geeft een bittere smaak.

Oven op 200 graden.
Schaal erin, na 10 minuten omroeren en temperatuur naar 180 graden.
Om de 5 minuten omroeren, in totaal zijn de aardappeltjes gaar
in 20-30 minuten (checken met een vork). Niet te gaar laten worden!
(Zee)zout en evt. zwarte peper erover strooien en aan tafel!

Eet smakelijk!!

<< Terug naar de homepage

Volg mij via Twitter!
http://twitter.com/Johnniekookt


Menu

Hieronder zie je doorlopend
een rijke keus aan heerlijke gerechten die ik regelmatig maak. Omdat ik graag experimenteer, ga ik steeds berichten over de nieuwste lekkere dingen die ik brouw!


Coq au vin
met Roseval-aardappeltjes
uit de oven

<< Recept
______

Noord-Afrikaanse groentestoof
(zoet-pittig, vegetarisch)

Recept >>
______

Turks lamsstoofpotje
(zoet-pittig)

Recept >>
______

Wintergroenten
uit de oven
(vegetarisch)

Recept >>
______

Siciliaanse Caponata
(vegetarisch)

Recept >>
______

Chili con carne
______

Chili sin carne
______

Rijk gevulde Minestronesoep
met knapperig vers pistoletje
______

Gronings runder &
bierstoofpotje
met aardappelpuree en rode kool met Elstar-appeltjes

Recept >>
______

Spaghetti Toscana
met gehaktballetjes in tomaten-basilicumsaus
______

Taglietelle vegetariano
met rijkgevulde tomaten/paprikasaus
______

Ratatouille
met kip of Franse omelette en zilvervliesrijst
______

Boeuf Bourguignon
met Roseval-aardappeltjes
uit de oven

______

Lasagne met spinazie (vegetarisch)

Recept >>
______

Lasagne di Gionni
(met gehakt)

Recept >>
______