...als een gek!

Twittermenu 6 februari

Lasagna di Gionni!

De kooksessie hieronder vond plaats op zondag 6 februari.

Lasagna di Gionni! Lasagna di Gionni!
Lasagne met spinazie (vegetarisch)
Lasagne met gehakt

Ingredienten om alvast in kleine stukjes te hakken:

Groentenhakwerk

Hou wel de verschillende dingen apart: ui, paprika's en courgette.
Over de knoflook vertel ik straks nog iets.

Fruit in een flinke scheut olijfolie op halfhoog vuur de uien.
Laat het vuur halfhoog en doe er de courgette bij. Blijf roeren.
(ik doe niet meer dan 1/2 courgette, maar hele kan ook)
Als alles goed pruttelt, vuur iets lager en laat even lekker doorpruttelen.
Zo dus:

prutteldepruttel

Knoflook met mes platslaan...

Knoflook petsen

...zodat het velletje er makkelijk afgaat.
In kleine stukjes hakken

Knof hakhak

In de pan ermee en roeren:

Knof erbij en roeren

Nu eerste blikje tomatenblokjes toevoegen, NIET doorroeren maar er bovenop leggen,
anders koelt de rest af.

Tomblokjesblikje

Tomblokjes opwarmen

...en als het opgewarmd is, doorroeren totdat alles pruttelt (evt vuur iets hoger)
Dan vuur iets lager, lekker even laten pruttelen.

roeren

Nu TWEEDE blikje tomatenblokjes toevoegen, weer NIET doorroeren maar er bovenop leggen.
Vuur evt iets hoger:

Roeren 2

Als het opgewarmd is, lekker doorroeren en een minuutje of 10 laten pruttelen op laag vuurtje:

Roeren 2

Sap van 1/2 citroen, fikse scheut balsamico, schep (riet)suiker, (zee)zout en peper
naar smaak er in en lekker roeren!

citroen en zo

Even proeven, het moet nu een lekker lobbige zoetige tomatensaus zijn:

Roeren maar!

Zo, 1 onderdeel van de lasagne is klaar. Vuur kan uit, straks moet er nog basilicum in.

We gaan verder met het volende onderdeel: de (kruidige) bechamelsaus.
N.B.: Proefondervindelijk raad ik deze verhoudingen aan:
1 liter melk, 90 gram bloem en 150-200 gram boter/margarine.

Smelt in een pan met dikke bodem de boter:

Boter smelten

Als het gesmolten is, even goed verwarmen (niet bruin laten worden) en bloem erbij doen:

Bloem in de boter

Spatel (NIET met een garde, daar wordt de saus niet goed van :-) de bloem door de boter:

Zorg dat de bloem mooi oplost:

Gladroeren

Doe dan de melk erbij (in 1 keer) en al roerend verwarmen:
Kan wel even duren, vuur mag iets hoger, maar de saus mag niet aanbranden.

Melk erin

Als er af en toe er een belletje naar boven komt: teken dat-ie heet genoeg is:

Lobbige bechamelsaus

Nu de saus naar smaak kruiden met zwarte peper, nootmuskaat, zout en gedroogde oregano.
Je kunt er ook nog een geraspt knofteentje bij in doen,
in elk geval moet de saus beslist niet flauw zijn:

Kruiderij bechamelsaus

Dit is 'm dan, op een warmhoudplaatje zetten en door naar het volgende onderdeel!

Bechamelsaus gekruid

Volgende onderdeel, voor de vegetarische variant: spinazie.
Vandaag heb ik voor 't gemak diepvriesblokjes, maar je kunt ook verse spinazie
even snel wokken in wat olie en evt. laten uitlekken.

Spinazie in klein pannetje doen, paar eetlepels bechamelsaus erdoor.
Te vochtig nog? Doe er een beetje paneermeel erbij: het moet lobbig zijn:

Spinazie a la creme

Scheutje olie in de pan en gehakt erin doen. Hoog vuur!
Met vork gehakt uiteenrullen (sorry neerlandici :-)

Gehakt bakken

Als het gehakt mooi bruin is, vuur uit.
Even laten rusten, en dan een paar opscheplepels tomatensaus erdoor roeren:

Gehakt saus

De tomatensaus, die nog wel warm is, even weer opwarmen en een heleboel
basilucumblaadjes erin scheuren, ook door de gehaktsaus.

Basilicumtomatensaus

De vier elementen ter volvulling der lasagnas:

De vier elementen

En nu eerst:
---> Oven voorverwarmen op 200 graden <----

Neem twee schalen, 1 voor vega- en 1 voor vleeslasagne:

2 schalen

Bodem en zijkanten bemetselen met bechamelsaus:

schalen insmeren

Lasagnebladen op maat snijden:

lasagnebladen snijden

1. De vegetarische lasagne
Een blaadje onder in de schaal leggen:

Bechamelsaus erop:

bechamelsaus erop

Tomatensaus erop:

Tomatensaus erop

Weer een blaadje erop:

nog een blaadje

Laagje spinazie erop:

laagje spinazie

Herhalen tot bakje bijna vol is en met extra bechamelsaus afsluiten:

Vega lasagne bijna klaar

Kaas er overheen raspen:

Kaas raspen

Aluminiumfolie losjes over de schaal leggen:

Alufolie over de lasagne

Hup, in de oven:

in de oven

2. De lasagne met gehakt
Zelfde procedure, zonder spinazie maar uitsluitend met gehakt-tomatensaus:

Gehaktsaus in lasagne

Om en om, tot schaal bijna vol is, afsluiten met extra bechamelsaus,
kaas erover raspen en losjes bedekken met een stuk alufolie en in de oven:

twee lasagnes in de oven

Na 10 minuten de folie eraf halen en de oven lager zetten naar 180 graden:

alufolie verwijderen

Na 10-15 minuten moeten de lasagnes klaar zijn:

twee lasagnes

Eet smakelijk!!!


<< Terug naar de homepage

Volg mij via Twitter!
http://twitter.com/Johnniekookt


Menu

Hieronder zie je doorlopend
een rijke keus aan heerlijke gerechten die ik regelmatig maak. Omdat ik graag experimenteer, ga ik steeds berichten over de nieuwste lekkere dingen die ik brouw!


Lasagne met spinazie (vegetarisch)

<< Recept
______

Lasagne di Gionni
(met gehakt)

<< Recept
______

Noord-Afrikaanse groentestoof
(zoet-pittig, vegetarisch)

Recept >>
______

Turks lamsstoofpotje
(zoet-pittig)

Recept >>
______

Wintergroenten
uit de oven
(vegetarisch)

Recept >>
______

Siciliaanse Caponata
(vegetarisch)

Recept >>
______

Chili con carne
______

Chili sin carne
______

Rijk gevulde Minestronesoep
met knapperig vers pistoletje
______

Gronings runder &
bierstoofpotje
met aardappelpuree en rode kool met Elstar-appeltjes

Recept >>
______

Coq au vin
met Roseval-aardappeltjes
uit de oven

Recept >>
______

Spaghetti Toscana
met gehaktballetjes in tomaten-basilicumsaus
______

Taglietelle vegetariano
met rijkgevulde tomaten/paprikasaus
______

Ratatouille
met kip of Franse omelette en zilvervliesrijst
______

Boeuf Bourguignon
met Roseval-aardappeltjes
uit de oven

______