...als een gek!

Turks lamsstoofpotje
Uitstekende combinatie met Noord-Afrikaanse groentestoof,
zie daarvoor kolom rechts >>

Ingredienten Turks lamsstoofpotje

Uiteraard kan deze stoofpot in een Tajine klaargemaakt worden,
maar ik ben liefhebber van heel langzaam garen.

Foto's: Lucie Croezen


Aanleiding voor het maken van deze stoverij was een wijnproeverij van de nieuwe wijn 'La Tulipe Cuvée Blanc Réserve' van Ilja Gort waar ik aan mee mocht doen.

Lees het in zijn Nieuwsbrief (en abonneer je erop, het is de leukste!):
www.slurp.nu/75/index.html

Het is een vol wijntje, zeer vriendelijk, fruitig, fris, aromatisch, lijmt lekker in de wangen.
Wat steviger gerechten kan-ie prima aan (=belangrijk criterium voor mij).

Kortom: vurrukkulluk! (sorry Campert)

www.tulipe.nl

La Tulipe Cuvée Blanc Réserve

Boodschappenlijstje voor 6 personen
(voor minder personen aantallen delen)


- 1 kilo lamsbout - in plakken van 3-4 cm (laten) snijden/zagen
3 dikke (rode) uien in groffe stukken
2-4 rode pepers, grof gehakt
500 gram gedroogde en gewelde abrikozen, 1 x doormidden gesneden
200 gram krenten
minimaal 1 eetlepel kaneel
minimaal 1 eetlepel gemalen kardemom
1 runderbouillontablet
1-2 theelepels Harissa
sap van een halve citroen
honing

1 eetlepel (zee)zout
zwarte peper
olijfolie

boter

A
an de slag:

Coq-au-vin-ingredienten

Snij het vlees in hapklare stukken en zoveel mogelijk van de botten af.
Botten niet wegdoen, ze gaan mee in de pan voor de smaak.

 Uien grof hakken en..

in de grote pan in scheut olijfolie aanfruiten.

Pepers leegschrapen en in kleine stukjes hakken.

...en bij de uien indoen.

Vlees in porties aanbakken in grote koekepan met dikke bodem.
Vlees bak ik het liefst in boter aan, dat schroeit mooier dicht.

Een beetje zout erop en even flink aanschroeien.

Vlees bij de uien doen, even lekker laten pruttelen.

Abrikozen een keer doorscnijden

Kaneel en kardemom erbij doen.

Krenten erbij.

Abrikozen erbij.

Een halve liter kokend water en het verkruimelde runderbouillonblokje
er bij in doen; goed roeren!

Sap van een halve citroen en een eetlepel honing er bij in doen.
Goed doorroeren.

Gas uit, deksel erop en in oven zetten met temp. 70 of 80 graden.
Uurtje of 4 laten gaarzeuren.


Klaar!
Eventueel op smaak maken met Harissa (pittiger) of zwarte peper.
Als het goed is is de stoverij lekker lobbig.

Eet smakelijk!!

<< Terug naar de homepage

Volg mij via Twitter!
http://twitter.com/Johnniekookt


Menu

Hieronder zie je doorlopend
een rijke keus aan heerlijke gerechten die ik regelmatig maak. Omdat ik graag experimenteer, ga ik steeds berichten over de nieuwste lekkere dingen die ik brouw!


Turks lamsstoofpotje
(zoet-pittig)

<< Recept
______

Noord-Afrikaanse groentestoof
(zoet-pittig, vegetarisch)

Recept >>
______

Wintergroenten
uit de oven
(vegetarisch)

Recept >>
______

Siciliaanse Caponata
(vegetarisch)

Recept >>
______

Chili con carne
______

Chili sin carne
______

Rijk gevulde Minestronesoep
met knapperig vers pistoletje
______

Gronings runder &
bierstoofpotje
met aardappelpuree en rode kool met Elstar-appeltjes

Recept >>
______

Coq au vin
met Roseval-aardappeltjes
uit de oven

Recept >>
______

Spaghetti Toscana
met gehaktballetjes in tomaten-basilicumsaus
______

Taglietelle vegetariano
met rijkgevulde tomaten/paprikasaus
______

Ratatouille
met kip of Franse omelette en zilvervliesrijst
______

Boeuf Bourguignon
met Roseval-aardappeltjes
uit de oven

______

Lasagne met spinazie (vegetarisch)

Recept >>
______

Lasagne di Gionni
(met gehakt)

Recept >>
______